Моя Буковина

Пам’ятник першому ректору Костянтин Тимощуку знову у Чернівцях

Ректор ТимощукСтуденти Чернівецького національного університету розкопали фундамент пам’ятника Костянтина Тимощука.

Костянтин Тимощук був депутатом австрійського парламенту та крайового сейму, Почесним громадянином Чернівців, і саме він був першим ректором Чернівецького університету.

 Ректором Костянтин Тимощук був лише рік, але завдяки йову відбулося створення університету в Чернівцях. А ще він протягом 15 років очолював державну екзаменаційну комісію по історії права.

Костянтин Томащук був корінним чернівчанином і непересічною особистістю: блискучий оратор, видатний науковець і водночас дуже демократичний у спілкуванні: пив чай зі студентами і виставляв їм пиво, якщо …спізнювався.

Помер перший ректор університету у Відні в 1889 році, де і похований.

Чернівчани у свій час вирішили вшанувати професора Тимощука і встановили 17 жовтня 1897 року в міському саду (нині – парк Т.Шевченка) у вигляді бронзового погруддя пам’ятник першому ректору Костянтину Томащуку роботи віденського скульптора Антона Бренека .

Але пам’ятник через півстоліття, у 1944-му, був знищений за розпорядженням радянського керівництва.

Бюст зник без сліду…

Від нього залишилася лише частина постаменту. Ця частина і досі знаходиться у парку імені Шевченка, і, побачивши цей шматок каменю, навіть важко здогадатися, що це залишки пам’ятника.

 Постамент Тимощук

Вчена рада і Президія Студентського парламенту Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича вирішили відновити пам’ятник Костянтину Томащуку на історичному місці.

Пам’ятник буде відновлено на благодійні кошти.

Виготовленням бюста займається львівський скульптор Володимир Цісарик.

Відкриття пам’ятника відбудеться до 140го ювілею заснування університету та 175річчя з дня народження Костянтина Томащука3 жовтня 2015 року в 11.30.

Кого зацікавила постать першого ректора – читайте статтю М.В.Никифорака «Костянтин Томащук – перший ректор Чернівецького університету: юрист, політик, педагог» («Науковий вісник Чернівецького університету», випуск 273, 2005 р.)
Previous Post Next Post

You Might Also Like