Дача в удовольствие

Які бувають теплоносії для систем опалення і чим вони характеризуються

Серед усіх систем опалення, системи розраховані на циркуляцію рідкого теплоносія, є найбільш популярними і часто вживаними. Саме вони забезпечують найбільшу ефективність систем опалення. Стабільність роботи опалення більшою мірою залежить саме від типу і характеристик теплоносія.

Ідеальний теплоносій. Тут варто зазначити — такого в природі не існує, але є певні вимоги, орієнтуючись на які потрібно підбирати найкращий для кожного окремого об’єкта теплоносій: речовина, що використовується в якості теплоносія, повинна

  • переносити за одиницю часу максимальну кількість тепла;
  • при цьому тепловтрати повинні бути мінімальними;
  • речовина не повинна бути занадто в’язкою- це ускладнює її прокачку по опалювальній системі, тому, чим менше в’язкість — тим краще;
  • теплоносій не повинен викликати корозію матеріалів,з яких виготовлена ​​система опалення;
  • теплоносій повинен мати безпечні для людини показники токсичності, температури спалаху і спалаху його парів;
  • використовувана рідина не повинна бути занадто дорогою або повинна мати такі характеристики, які дозволяють довго використовувати її в опалювальній системі.

Вода — найвідоміший і широко використовуваний теплоносій. І справа не в тому, що її просто роздобути, а більшою мірою в тому, що саме вода має найбільшу серед усіх природних рідин теплоємність. У середньому вона становить 1 ккал / (кг * град). Будучи екологічно чистою рідиною, вода, при аварії системи опалення, не створить жодної небезпеки для людей. При цьому відновити втрачений об’єм води просто — потрібно додати необхідну кількість в розширювальний бак системи.

За вартістю у води також немає конкурентів — це найдешевший теплоносій. Але, оскільки нічого ідеального немає, і вода має ряд істотних недоліків: Звичайна вода містить велику кількість солей і кисню, які викликають корозію елементів системи опалення, тому для використання в якості теплоносія, необхідно займатися її очищенням (найчастіше для цього використовують хімічні методи) .

Ідеальним в цьому плані є використання дистильованої води, але вона значно дорожче звичайної. Самим серйозним недоліком води є те, що вона замерзає при температурі 0 градусів Цельсія, при цьому розширення льоду здатне привести в повну непридатність систему опалення. Саме ця якість води змушує власників нерегулярно експлуатованих будинків використовувати в якості теплоносія інші речовини — антифризи, які не змінюють свого фізичного стані при низьких температурах.

Антифриз. Його використання повністю вирішує проблему з розморожуванням системи опалення. Крім того, вони не викликають корозію труб і не сприяють відкладенню накипу. При низьких температурах антифризи перетворюються на гелевидну речовину, яка не змінює свого об’єму, а при відігріванні — повертаються в початковий стан.

Антифризи містять у своєму складі різні присадки, покликані збільшити термін служби опалювальної системи, але універсальних антифризів немає. Тому при покупці потрібно з’ясувати, для яких саме матеріалів він призначений. В іншому випадку може виникнути електрохімічна корозія, яка швидко виведе з ладу опалювальну систему.

Не маючи основного недоліку води — розширення при замерзанні, антифризи мають власні недоліки:

  • нижчу, ніж у води теплоємність, що вимагає використання труб більшого діаметру і опалювальних приладів більшого розміру;
  • в’язкість їх в 2 рази вище, ніж у води, тому потрібен набагато більш потужний циркуляційний насос;
  • високе об’ємне розширення при нагріванні вимагає установки великого розширювального баку;
  • висока плинність — роз’ємні з’єднання системи опалення доведеться герметизувати більш ретельно і частіше перевіряти;
  • антифризи токсичні.

Найбільш часто для опалення використовують речовини на основі етиленгліколю та пропіленгліколю.

Етиленгліколь майже в 2 рази дешевше, але і більш токсичний для людини. При роботі з ним потрібно захищати очі, органи дихання і шкіру. Перегрів викликає розкладання етиленгліколю, а отримані кислоти викликають корозію трубопроводів, тому доведеться постійно контролювати температуру нагрівання опалювального котла.

Пропіленгліколь має більш високу теплопередачу, набагато менш токсичний, ніж етиленгліколь, але вартість його в 2 рази вище.

Використання антифризів в системі опалення вимагає дотримання наступних умов:

  • прокладки для роз’ємних з’єднань повинні бути паронітовимі, ​​тефлоновими або виготовлятися з хімічно стійкої гуми;
  • розбавляти антифриз можна тільки дистильованою водою;
  • система перед повною заливкою антифризу повинна бути ретельно промита водою;
  • нагрів теплоносія потрібно робити поступово;
  • ні в якому разі не слід використовувати всім відомий «Тосол», оскільки він не призначений для систем опалення та токсичний.

Не варто сподіватися, що можна легко поміняти в системі воду на антифриз — вона спочатку повинна бути розрахована і виконана з урахуванням типу і властивостей теплоносія.

Previous Post Next Post

You Might Also Like