OLYMPUS DIGITAL CAMERA
My World, Монастирі

Монастир Капріана — Manastirea Capriana (Молдова)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОдне з  намолених православних місць Молдови, монастир, який відвідується не тільки туристами але і жителями всієї Молдови — монастир «Святого Георгія» в селі Каприана (Capriana), заснований ще у 1429 р.

Розташований монастир в молдавських мальовничих Кодрах, близько 40 кілометрів від міста Кишинів, у дивному місці, оточеному з трьох сторін лісовими пагорбами.

Кажуть, шістсот років тому, тут полював сам Штефан Великий. За легендою, його люди загнали в пастку молоду косулю. Господар вже було, зібрався її пристрелити, але глянув на неї і побачив, що тварина ніби кланяється. Подивився мисливець на косулю і наказав воїнам залишити її в живих. Через кілька годин після полювання Штефан дізнався про народження доньки. Цієї ж ночі було йому видіння, що на цьому місці стоїть великий монастир, назва якого складена з імені його дочки – «Аnа» і спогадіх про дивовижну косулю – «Capra».

Кілька років тому монастир був реконструйований і зараз справді є однією з православних перлин Молдови.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Датою заснування монастиря прийнято вважати 1429 рік, коли всі будівлі монастирського комплексу були зроблені з дерева. Дерев’яним монастир залишався протягом більше ста років. І тільки в 1545 році була зведена перша кам’яна церква «Святого Георгія».

y_88d03b1b

У 1840 році була побудована зимова Георгіївська церква, а в 1903 році – Миколаївський храм. У Кіприянській обителі була найбільша у Молдові монастирська бібліотека, але після 1924 року вона була втрачена.

У 1947 році монахів вигнали, а монастир перетворено в санаторій для дітей, хворих на туберкульоз. Офіційно монастир був закритий в 1962 році. У 1989 році Кіприянська обитель знову відкрилася, і почалися реставраційні роботи.

Нова церква з храмом святого Георгія була зведена в 1903 році на місці колишньої церкви Вознесіння Божої Матері. Побудована з червоної цегли, вона носить відбиток еклектики і псевдо-візантійської стилізації, доповненої деякими елементами старо-молдавського архітектурного стилю. Внутрішній розпис добре зберегся. Нещодавно був відреставрований іконостас. Сьогодні церква відреставрована і відкрита для віруючих.

y_dcac6fd2

y_31c458ad
DSC03693

Протягом довгого часу саме в цьому монастирі була резиденція митрополита Молдови Гавриїла Бенулеску-Бодоні (Gavriil Banulescu-Bodoni). Однією з значущих ролей митрополита Гавриїла є те, що саме за його участю столицею Молдови стало місто Кишинів, хоча місто Бендери мало набагато більше можливостей стати столицею держави.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Саме тут колись проживав один з перших поетів Молдавської держави Кіпріан і літописець Ефтимий. Раніше в монастирі була друкарня і один з молдавських центрів грамоти. У Каприанском монастирі була велика бібліотека з церковними книгами і з дорогими подарунками господарей.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Може, саме завдяки такому минулого, Каприанскому монастирю довгий час протегували господарі Молдови, в тому числі відомий Штефан чел Маре.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

y_47acee80

y_b291119f
Як і кожен монастир, цей монастир вів натуральне господарство, і ,звичайно, займався виноробством, адже Молдова славиться своїми виноградниками та вином.
y_a53580bb

У радянський час, коли в Молдові закривали монастирі, доля бути закритим не пройшла повз Капріанского монастиря. Але в 1989 році монастирський комплекс був знову відкритий для відвідувань.

y_761c0e68

Самостійно до Капріанского монастиря можна легко дістатися. Біля заводу «Топаз», що знаходиться у столичному мікрорайоні Буюканы знаходиться кінцева маршруток до села Капріана.

Дорога до монастиря проходить мальовничими місцями молдавських Кодр та численними серпантинами, які вам запам’ятаються надовго.

Якщо ж їхати самостійно по трасі Кишинів-Леушени, то при в’їзді в село Каприана побудована чудова оглядова площадка, звідки відкривається прекрасний вид на Кодри, село Каприана і монастир.

y_a709aa7e
Побувавши тут, обов’язково знайдеш душевний спокій.
y_0e4f0e21
І мені вдалося побувати тут пару раз разом із командою студентів,

коли ми приїзжали на роботехнічні конкурси в Кишінівський технічний університет.

y_cc613e86

І маю надію, що приїзжаю сюди не в останнє)
DSC03698
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Хооолодно…

Але на душі  у нас, хай завжди буде тепло!

Previous Post Next Post

You Might Also Like